Logo Inham uitgeknipt zonder Nei

HSP staat voor "Hoog Sensitieve Personen"
Een HSP-er is gevoeliger dan de gemiddelde mens
Het is mooie kwaliteit, maar het vraagt wel om bewuste keuzes te maken


Praktijk Inham is gespecialiseerd in het coachen van HSP-ers, zowel kinderen als volwassenen. Samen ontdekken wat HSP zijn voor jou betekent. Leren hoe je het beste kunt omgaan met jezelf als HSP-er, of omgaan met jouw hoogsensitieve kind.

Wat is HSP
HSP staat voor Hoog Sensitieve Personen. In 1995 is het eerste boek van Elaine N. Aron verschenen. Zij is de eerste die HSP heeft omschreven. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoog sensitief. Hoog sensitiviteit is een (erfelijke) aangeboren eigenschap en geen stoornis, ziekte of afwijking.

Als je hoogsensitief bent, voel je veel aan. Je bent dan meer dan gemiddeld gevoelig voor signalen van buitenaf, bijvoorbeeld voor sfeer, geluid, geur, licht en veranderingen. Bij Praktijk Inham leer je welke kwaliteiten je als HSP-er hebt (of jouw kind heeft) en hoe je dit het best kunt integreren in het dagelijks leven. Zo zijn veel mensen die hoogsensitief zijn ook beelddenkers. Je kunt op mijn site ook een test doen om te zien of dit ook voor jou zo is:  beelddenkerstest 

HSP en rouw, verlies en trauma
Zoals gezegd ben je als HSP-er meer gevoelig bent dan de gemiddelde mens. Als je vervolgens te maken krijgt met een schokkende gebeurtenis, rouw of verlies, dan kan het zijn dat je hier ook net wat meer of langer last van hebt. Praktijk Inham biedt daarom de combinatie aan: hulp en begeleiding bij rouw, verlies, en schokkendende gebeurtenis (trauma) en hoogsensitiviteit.

Volwassen en kinderen
Hulp bij hoogsenitiviteit is er zowel voor volwassenen als kinderen. En voor de ouders van deze kinderen. 
Hoogsensitieve kinderen worden ook wel HSK’s genoemd. Omdat hoogsensitiviteit erfelijk is, is ook vaak één van de ouders hoogsensitief. Vaak voelen deze kinderen zich anders dan de leeftijdgenootjes. Psycho-educatie en gerichte begeleiding kan dan wenselijk zijn.

Een aantal jaar geleden is Ineke geintervieuwd door een lokaal tv station om meer te vertellen over hoogsensitieve kinderen. Bekijk hier het interview met Ineke:

 

Overvoerd zijn
Hoogsensitiviteit hoeft geen probleem te zijn. Soms kan je er wel last van hebben. Dan krijg je te veel prikkels binnen en laat je er te weinig los. De emmer loopt dan als het ware over. Dat noem je overvoerd zijn: het gevoel hebben dat het te veel wordt. Dat is niet prettig. Je kunt dan niet meer functioneren zoals jij wilt. Als je overvoerd bent kan je sensitiviteit versterkt zijn. Dat kan zich uiten in emotionele klachten, maar ook lichamelijke klachten en/of gedragveranderingen.

Als je wilt voorkomen dat je overvoerd raakt, of hulp wilt op het moment dat je overvoerd bent, neem dan contact met praktijk Inham voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 
Hulp bij HSP laat zich uitstekend combineren met wandelcoaching!

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random