Logo-Inham-Nei-Coaching

HSP staat voor "Hoog Sensitieve Personen"
Een HSP-er is gevoeliger dan de gemiddelde mens
Het is mooie kwaliteit, maar het vraagt wel om bewuste keuzes te maken


Praktijk Inham is gespecialiseerd in het coachen van HSP-ers, zowel kinderen als volwassenen. Samen ontdekken wat HSP zijn voor jou betekent. Leren hoe je het beste kunt omgaan met jezelf als HSP-er, of omgaan met jouw hoogsensitieve kind.

Wat is HSP
HSP staat voor Hoog Sensitieve Personen. In 1995 is het eerste boek van Elaine N. Aron verschenen. Zij is de eerste die HSP heeft omschreven. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoog sensitief. Hoog sensitiviteit is een (erfelijke) aangeboren eigenschap en geen stoornis, ziekte of afwijking.

Als je hoogsensitief bent, voel je veel aan. Je bent dan meer dan gemiddeld gevoelig voor signalen van buitenaf, bijvoorbeeld voor sfeer, geluid, geur, licht en veranderingen. Hoogsensitieve kinderen worden ook wel HSK’s genoemd. Omdat hoogsensitiviteit erfelijk is, is ook vaak één van de ouders hoogsensitief. Bij Praktijk Inham leer je welke kwaliteiten je als HSP-er hebt (of jouw kind heeft) en hoe je dit het best kunt integreren in het dagelijks leven. Zo zijn veel mensen die hoogsensitief zijn ook beelddenkers. (lees hier meer over bij tab ik leer anders, daar kan je ook de beelddenkerstest doen)

Zoals gezegd ben je als HSP-er meer gevoelig bent dan de gemiddelde mens. Als je vervolgens te maken krijgt met een schokkende gebeurtenis, rouw of verlies, dan kan het zijn dat je hier ook net wat meer of langer last van hebt. Ook dan kan je bij Praktijk Inham terecht, voor coaching of bijvoorbeeld EMDR.

Bekijk hier het interview met Ineke over HSP kinderen:

 

 

Overvoerd zijn
Hoogsensitiviteit hoeft geen probleem te zijn. Soms kan je er wel last van hebben. Dan krijg je te veel prikkels binnen en laat je er te weinig los. De emmer loopt dan als het ware over. Dat noem je overvoerd zijn: het gevoel hebben dat het te veel wordt. Dat is niet prettig. Je kunt dan niet meer functioneren zoals jij wilt. Als je overvoerd bent kan je sensitiviteit versterkt zijn. Dat kan zich uiten in emotionele klachten, maar ook lichamelijke klachten en/of gedragveranderingen.

Als je wilt voorkomen dat je overvoerd raakt, of hulp wilt op het moment dat je overvoerd bent, neem dan contact met praktijk Inham voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 
Hulp bij HSP laat zich uitstekend combineren met wandelcoaching!

  • Niet lekker in je vel? Met NEIcoaching ga je weer leven vanuit je eigen kracht!Je komt weer met jezelf in verbinding.
  • Voor kinderen is het leven soms een uitdaging. Gelukkig is er voor kinderen van alle leeftijden al hulp mogelijk.
  • Leerproblemen praktisch en snel aanpakken met de training ‘Ik leer anders’. Juist voor beelddenkers!
  • HSP staat voor "Hoog Sensitieve Personen". Een HSP-er is gevoeliger dan anderen.Een mooie kwaliteit?!
  • Tangles: therapeutisch speelgoedvoor jong en oud.Te koop bij Inham in diverse kleuren en uitvoeringen.